Aanstaande zondag opnieuw Dag van de Landbouw

16/09

Aanstaande zondag opnieuw Dag van de Landbouw

Wie graag eens kennis wil maken met de dagdagelijkse activiteiten van een Belgische producent kan aanstaande zondag kiezen tussen maar liefst 45 land- en tuinbouwbedrijven, verspreid over heel Vlaanderen. Tijdens deze 36e ‘Dag van de Landbouw' willen Boerenbond en Landelijke Gilden de hedendaagse land- en tuinbouwsector dichter bij de consument te brengen.

BelOrta producent Kris Franssens doet aanstaande zondag zijn deuren open. Het is een unieke gelegenheid om op eigen ritme zijn mooie fruitbedrijf te bezoeken. Je kan er terecht voor een leerrijke uitleg, vers fruit om te proeven maar bovenal om kennis te maken met de gepassioneerde mensen achter het product. U bent van harte welkom bij hen op zondag 16 september van 11:00 tot 18:00.

Pruimen of kwetsen?

Kris baat een fruitbedrijf uit op de grens tussen Terkoest en Stevoort. In de drukke periodes springen zijn ouders en zijn vrouw bij. Kris teelt vooral appelen en peren. In de zoektocht naar een bijkomende teelt viel de keuze op pruimen. Dit voorjaar werden de eerste bomen geplant. Met deze voor België relatief nieuwe laagstamteelt, zet Kris vooral in op de lokale consument, die vraagt naar smaakvolle en gezonde producten van eigen bodem. In de winter worden de bomen gesnoeid. Zo kunnen we in het voorjaar genieten van de bloesems, die in ongeveer een half jaar uitgroeien tot leker en gezond fruit. In september en oktober worden de peren en appels geplukt. Hiervoor wordt een beroep gedaan op een tiental seizoenarbeiders. Nadien wordt het fruit bewaard en  gesorteerd op het bedrijf, om later verkocht te worden via veiling BelOrta. Kris teelt onder meer de rassen Gala, Golden, Elstar, Marnica, Conference, Migo en Toptaste.

Wat valt er die dag te beleven?

Op een begeleide wandeling word je meegenomen langs verschillende fruitsoorten. Je krijgt meer uitleg over systemen waarmee we – hand in hand met de natuur – een zo ecologisch mogelijke productiemethode hanteren. Je krijgt een rondleiding langs de sorteer- en koelinstallatie. Op het bedrijf staan ook een aantal werktuigen tentoongesteld die gebruikt worden voor de teelt. Je kunt er natuurlijk ook vers fruit proeven en kopen.

Je kan de drie bedrijven in de cluster van Alken ook bezoeken per fiets via een bewegwijzerde fietsroute van +/- 9 km.

Bron: https://www.dagvandelandbouw.be/