BelOrta viert 70ste verjaardag allereerste klokverkoop

24/04

BelOrta viert 70ste verjaardag allereerste klokverkoop

Sint-Katelijne-Waver, 24 april 2020 – De klokverkoop is vandaag de dag niet meer weg te denken uit de veilingwerking.  Dag op dag 70 jaar geleden vond de allereerste klokverkoop plaats bij de toenmalige Mechelse Tuinbouwveiling te Sint-Katelijne-Waver, één van de vele veilingen waar BelOrta uit ontstaan is. Daarmee werd tevens één van de grootste stappen in de modernisering van de groente- en fruitverkoop gezet.

Klokverkoop als veruitwendiging van de wet van vraag en aanbod

De verkoopzaal is het kloppend hart van de veiling. Van maandag tot en met vrijdag zetten de kopers de wet van vraag en aanbod hier om in de praktijk. De verkoop verloopt dankzij zes computergestuurde veilingklokken. Op die klokken verschijnen verschillende gegevens – waaronder de productnaam, de kwaliteit van het product en de eenheidsprijs.

Kopers kunnen de evolutie van de prijs volgen op een lichtkrans met 100 oplichtende lampjes. Deze lichtkrans toont een startprijs en draait daarop – in een systeem van afslag – volgens tegenwijzerin naar een lagere prijs. De koper die als eerste zijn of haar knop indrukt, sluit de transactie af. Op dat moment worden de eenheidsprijs en het kopersnummer automatisch getoond. De koper krijgt audioverbinding en kan via het communicatiesysteem het gewenste aantal kisten doorgeven aan de veilingmeester. Vaak staat de transportdienst van de koper alvast klaar om meteen na deze verkoop de aangekochte kisten te verladen. Op deze wijze creëren we een ultrakorte en snelle logistieke keten.

Verkoopzaal BelOrta in 1950

Evolutie van rudimentair systeem tot ultramoderne infrastructuur

De Belgische tuinbouw op ondernemersniveau kan bogen op een oeroude traditie, met roots vroeg in de 20ste eeuw. Om een zo goed mogelijke prijs te bekomen werd in 1950 op de Mechelse Tuinbouwveiling – één van de voorlopers van het huidige BelOrta – de klok geïntroduceerd als onpartijdig, objectief en niet-beïnvloedbaar systeem.

Onder invloed van de snelle technologische ontwikkelingen in de 20ste eeuw onderging ook de klokwerking een transformatie.. Ondertussen kunnen aangesloten kopers ook thuis vanop hun pc alle klokbewegingen volgen en transacties afsluiten. Het Simultaan Netwerk – met een real-time, wereldwijde connectie – zorgt er dan weer voor dat kopers aanwezig in de BelOrta verkoopzaal ook kunnen bieden op producten die gelijktijdig op de andere Belgische veilingen worden aangeboden.

De veilingklokken in 1960De simultane veilingklokken in 1970De veilingklokken in 1980

 

 

 

 

 

 

 

Enkele cijfers

 • Klokverkoop vindt plaats van maandag tot vrijdag
  • Maandag, woensdag en vrijdag zijn hoofddagen voor groenten, met verkoop van ca. 07u00 tot 11u00 (afhankelijk van het seizoen)
  • Dinsdag en donderdag zijn tussendagen voor groenten, met verkoop van ca. 08u15 tot 10u30 (afhankelijk van het seizoen), maar wel hoofddagen voor het fruit.
  • Tijdens het seizoen worden ook op zaterdag aardbeien verkocht
 • Klok werd geïntroduceerd in 1950
 • 6 computergestuurde veilingklokken
 • 150 plaatsen op de koperstribune
 • 400 aangesloten kopers

 

Meer info? Neem contact op met :

BelOrta

Tel.: +32 (0)15 55 11 11

E-mail : info@belorta.be

www.belorta.be