Dag van de Landbouw  op 17 september

15/09

Dag van de Landbouw op 17 september

Wie graag eens kennis wil maken met de dagdagelijkse activiteiten van een Belgische producent kan aanstaande zondag kiezen tussen maar liefst 44 land- en tuinbouwbedrijven, verspreid over heel Vlaanderen. Tijdens deze 35e ‘Dag van de Landbouw' willen Boerenbond en Landelijke Gilden de hedendaagse land- en tuinbouwsector dichter bij de consument te brengen.

Vier BelOrta producenten openen hun deuren

Om de keuze wat makkelijker te maken stellen wij je graag de 4 BelOrta-producenten voor die dit jaar hun deuren openen. Wie houdt van biologische producten, grondwitloof en hard- of zachtfruit kan bij onderstaande telers terecht. Het is een unieke gelegenheid om op eigen ritme telers te bezoeken met een groot hart voor de sector. Je kan er terecht voor een leerrijke uitleg, leuke randanimatie, heerlijke proevertjes maar bovenal om kennis te maken met de gepassioneerde mensen achter het product. U bent van harte welkom bij hen op zondag 17 september van 10:00 tot 18:00. Meer info op http://www.dagvandelandbouw.be/

Peter en Riet Bartels-Vermeulen, Barver
Doornlaarlei 6, Rumst
Bio paprika, bio tomaten, bio komkommers

Onder het motto “Bio kan!” doen Peter en Riet mee aan Dag van de Landbouw. Na 33 jaar conventionele teelt besloten Peter en Riet begin vorig jaar over te gaan naar de biologische productiewijze. Voorlopig telen ze bio-tomaten, -komkommers en –puntpaprika’s. Het overschakelen naar bio-teelt was een hele uitdaging. Intussen zit hun eerste bio-jaartje erop en kunnen ze terugblikken op een geslaagd eerste seizoen. Ze nodigen jullie dan ook graag uit om aan te tonen dat biologisch telen kan en dat het voor een aantal telers perspectieven kan bieden!

Frans en Ruth Schrijnwerkers-Scheer, Blauwbessen Schrijnwerkers
Weg naar As 121, Meeuwen-Gruitrode
Blauwe bessen

Wie op een zondag wil genieten van een mooie omgeving en de bovendien de teelt van blauwe bessen wil ontdekken, moet zeker eens langsgaan bij Blauwbessen Schrijnwerkers. Het bedrijf van Frans en Ruth ligt in de prachtige streek van de Limburgse bossen. Het sympathieke koppel teelt niet enkel het blauwe superfood maar verwerkt de bessen ook in blauwe bessensap, confituur, siroop, ... Om 10 uur starten ze met een boerenbrunch en vanaf 10.30 uur vinden er rondleiding plaats. Daarnaast kan je op hun terras genieten van heerlijke blauwebessenproducten!

Luc en Lea Billens-Van Laer
Meintjesstraat 5, Gooik
Appelen & peren, aardbeien en kiwibes

Het bedrijf van Luc en Lea, tweede generatie hardfruittelers, is gesitueerd in de parel van het Pajottenland. Het bedrijf heeft een oppervlakte van 8ha waarvan een meerderheid voorbestemd is voor perenteelt. Op 17 september kan je bij hen terecht voor een rondrit door de boomgaard. Ook de aardbeienserre, kiwibesplantage en de reuzepompoen zijn te bekijken. Zij die willen kunnen daarna genieten van het fruit en de fruitsappen, appeltaart en snackburgertjes.

Luc en Rita Salens-Van der Elst
Vosseputten 10, Erps-Kwerps
Grondwitloof

Luc en Rita zijn reeds de 4de generatie die het landbouwbedrijf uitbaat, toen nog een combinatie van vleesvee en grondwitloof. In oktober 2016 verhuisde het bedrijf naar een nieuwe vestiging in Erps-Kwerps. Hier focussen ze zich volledig op het grondwitloof en de akkerbouw. Op Dag van de Landbouw organiseert dit gepassioneerde koppel rondleidingen die je kennis laten maken met de bijzondere teelt van het grondwitloof. Nadien kan je er natuurlijk ook proeven van deze fantastische groente. Voor de avonturiers onder ons: voor het bedrijf is een heus maïsdoolhof aangelegd!