Hoedje af voor heerlijke BelOrta aubergines!

17/05

Hoedje af voor heerlijke BelOrta aubergines!

Met de zomer voor de deur kunnen ook barbecuefanaten hun hartje volledig ophalen dankzij BelOrta-aubergines, ware toppers van eigen bodem! Al zijn ze niet enkel beschikbaar in de zomer. Het aubergineseizoen loopt van maart tot eind oktober, met productiepieken van mei tot augustus. Tijd genoeg dus om van deze heerlijke groente te genieten. Daarnaast biedt BelOrta ook de Turkse aubergines aan. Laat je zeker niet verrassen door de naam, want deze aubergines  worden op eigen bodem geteeld.

Eén van de talloze gerechten die je kan bereiden met onze aubergines is baba ganoush, een smeuïge dip met origine in het Midden-Oosten. Sandra Bekkari ging aan de slag met onze aubergines om haar eigen versie van het overheerlijke gerecht klaar te maken.

Deze smaakbom met geroosterde aubergines doet het geweldig als verrukkelijke topping voor brood en crackers én als smaakmaker in salades. Op zoek naar de ‘nieuwe hummus’? Dit zou hem zo maar eens kunnen worden. Even lekker en gezond is ie alvast zeker wel. Sta je ondertussen te popelen om jouw hoogsteigen baba ganoush op de plank te toveren? Bekijk onderaan dit artikel hoe Sandra Bekkari het doet!

Liever op de BBQ? Snij de aubergine in dunne plakjes, bestrijk met wat olie, voeg kruiden toe naar smaak en geniet van de heerlijkste gegrilde aubergines. Geen barbecueweer? No worries, dankzij de grillpan of oven kan je ten allen tijde genieten van deze smaakvoltreffer. Koken of stomen doe je dan weer beter niet met onze aubergines. Op deze wijze slorpen ze veel vocht op, wat de unieke smaak van onze aubergines uiteraard niet ten goede komt.

 

 Bereiding baba ganoush

Ingrediënten baba ganoush

  • 2 aubergines
  • 2 knoflooktenen, uitgeperst
  • sap van 1 grote citroen
  • 50 gram sesampasta
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge,
  • 1–2 theelepels gemalen komijn
  • zout
  • peper
  • eventueel: paar blaadjes verse munt.

Extra:

  • oven
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten sesampasta

  • 600 gram sesamzaad
  • 50-100 ml olijfolie
  • bakpapier

Bereiding sesampasta

Verwarm de oven voor op 180 graden. Spreid het sesamzaad uit op een bakplaat met bakpapier en zet het in de oven voor 8-10 minuten. Het zaad moet licht kleuren, niet bruin worden. Doe het zaad in mixer. Voeg de olie toe en mix het tot een dikke bijna vloeibare pasta. Voeg nog wat olie toe als dat nodig is om een dikke zachte pasta te krijgen.

Tip: Bewaar de sesampasta in een afgesloten pot in de koelkast. Het blijft een paar maanden goed.

Bereiding baba ganoush

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Snij de aubergines doormidden, maak sneetjes in het vruchtvlees en leg ze op de bakplaat. Bak de aubergines 45minuten in de oven.

Eenmaal de aubergines klaar zijn, lepel je het vruchtvlees uit de schil. Voeg de sesampasta toe en breng het geheel op smaak met look, citroensap, komijn, peper, zout. Mix het geheel nogmaals. Serveer het in een kommetje en werk af met wat olijfolie en verse munt.