Ingrediënten

  • 8-tal witte asperges
  • 1 ei
  • 1el mosterd
  • 2el azijn
  • 2dl arachideolie
  • peper en zout
  • 10 gezouten ansjovissen, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • het sap van 1 citroen
  • 4 little gems
  • 3 snedes oud brood
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels gemalen parmezaan

Bereiding

  1. Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller of aspergeschiller.
  2. Breek de houterige uiteinden af. Snijd de asperges in stukken van ongeveer 4 cm.
  3. Breng 1 l water aan de kook, voeg een snufje zout toe en kook de asperges 8 minuten beetgaar op gemiddeld vuur.
  4. Schep ze uit het kookvocht en laat uitlekken en afkoelen.
  5. Maak eerst de dressing. Neem daarvoor een ruime mengbeker en doe hierin het ei, de mosterd, de azijn, de ansjovis en de look.
  6. Voeg al een kwart van de olie toe. Mix met je staafmixer, voeg geleidelijk aan de rest van de olie toe en monteer.
  7. Meng er het citroensap en 1 dl van het afgekoelde kookvocht van de asperges door. Kruid naar smaak met peper en zout.
  8. Snijd het brood in blokjes om croutons van te maken.
  9. Doe een 4 tal eetlepels olijfolie in een antikleefpan en doe er als deze heet is de croutons bij. Kruid royaal met peper en zout. Bak de croutons tot ze krokant en goudbruin zijn.
  10. Snijd een plakje van de onderzijde van de little gems en snijd de kropjes in smalle parten.
  11. Doe de sla in een serveerschaal en meng er de asperges en 4 à 6 eetlepels van de dressing onder.
  12. Werk af met de parmezaan en de croutons.