Hartige omgekeerde preitaart

Ingrediƫnten

  • 500 g preien
  • 1 el cremaceto classico
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 2 el mosterd
  • 270 g vers bladerdeeg

Bereiding personen

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in ringen
van een 1⁄2 cm. Was de ringen in een vergiet onder koud stromend water en laat goed
uitlekken. Verdeel over een schone theedoek en dep droog.
Verdeel de cremaceto met het kwastje over de bodem van de quichevorm. Verdeel de
preiringen vanaf de randen over de vorm en zorg dat ze strak tegen elkaar liggen. Leg
eventuele overgebleven prei op de eerste laag. Verdeel de spekjes en de kaas over de prei.
Maak met de bolle kant van een lepel met de mosterd een cirkel ter grootte van de
quichevorm op het bladerdeeg. Leg het deeg met de mosterdkant naar beneden over de
quichevorm en duw aan de randen van de vorm aan, zodat het overtollige deeg eraf valt en
het deeg een mooi kartelrandje krijgt. Duw het deeg rondom in de binnenkant van de vorm
tegen de bodem alsof je de prei 'instopt'. Prik met een vork op ca.15 plekken gaatjes in het
deeg. Bak de tarte tatin ca. 30 min. net onder het midden van de oven.
Neem de tarte tatin uit de oven en laat 5 min. rusten. Leg een groot bord op de springvorm
en keer om. Serveer met een gemengde salade.