Ingrediënten

  • 2 stengels prei
  • 1 sjalot
  • 350 g aardappelen
  • 4 g verse gember
  • 1 tl paprikapoeder
  • 500 ml groentebouillon
  • 4 el ciderazijn
  • 2 el sojasaus
  • 200 ml volle melk
  • olijfolie
  • 2 tl gemberpoeder
  • een handvol verse salie
  • zwarte sesamzaadjes
  • peper & zout

Bereiding

  1. Verwijder de 2 buitenste bladeren van de prei en was de prei zorgvuldig. Verwijder de wortel van de prei en snijd in dunne ringetjes.
  2. Pel en snijd de sjalot in fijne stukjes. Snijd de schil van de gember en snijd ook in kleine stukjes.
  3. Neem een grote kookpot en doe er een beetje olijfolie in. Fruit de stukjes sjalot en gember aan. Doe de stukjes prei erbij en kruid af met peper, zout en 1 theelepel paprikapoeder.
  4. Schil en snijd de aardappelen in kleine blokjes. Doe ze bij in de kookpot, roer goed onder elkaar. Doe 500 ml groentebouillon bij de groenten en laat het geheel 30 minuten koken met het deksel op de pot. Roer af en toe goed, kijk uit dat het niet aanbakt wanneer het water verdampt is. Doe er eventueel nog een beetje water bij als de groentjes nog niet zacht genoeg zijn en het water reeds helemaal verdampt is. De groenten mogen goed wak worden.
  5. Voeg na 30 minuten 4 eetlepels ciderazijn, 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels sojasaus toe. Neem een staafmixer en mix het geheel. Voeg steeds water toe om de gewenste dikte van de soep te bekomen. Kruid opnieuw bij met peper, zout en 2 theelepels gemberpoeder. Voeg 200 ml volle melk toe zodat de soep een beige-achtige kleur krijgt en mix nog een keer goed.
  6. Zet een klein pannetje met een beetje olijfolie op het vuur. Bak er kort (10 seconden) enkele blaadjes verse salie in. Dien de soep op met de gebakken blaadjes salie en zwarte sesamzaadjes.