Witloofsoep met appel en grijze garnalen

Ingrediƫnten

  • 600 g witloof
  • 120 g gepelde grijze garnalen
  • 1 aardappel
  • 1 ui
  • 1 appel
  • 2 el gesnipperde bieslook
  • Citroensap
  • 100 ml room
  • 1 l groentenbouillon
  • Nootmuskaat
  • Boter of olie
  • Peper en zout

Bereiding 4 personen 45 min Soep

  • Pel de ui en snij ‘m in stukken. Schil de aardappel en snij ‘m in stukken.
  • Maak 500 g van het witloof schoon en snij het in stukken. Halveer de appel, schil een helft en snij ‘m in stukken.
  • Stoof de groenten en de stukjes appel aan in een ruime soeppan, in boter of olie.
  • Overgiet met de bouillon, kruid met nootmuskaat en breng aan de kook.
  • Zet het vuur lager en laat 20 min zachtjes pruttelen.
  • Mix de soep. 
  • Snij de rest van de appel in dunne lucifers en besprenkel ze met citroensap zodat ze niet verkleuren.
  • Snij het resterende witloof in fijne reepjes en meng met de garnalen en de bieslook. 
  • Voeg de room toe aan de soep en kruid met peper en zout.
  • Laat nog even doorwarmen maar zeker niet koken. 
  • Verdeel de soep over borden of kommetjes.
  • Schep in het midden wat van het witloof-garnalenmengsel en daarbovenop wat appellucifers.
  • Serveer meteen.

 

Tips

Gebruik voor een bleke soep altijd een bouillon die licht van kleur is, zoals kippen-, groenten- of kalfsbouillon. Een runderbouillon zal de soep donker kleuren en is ook te sterk van smaak.
 
Wanneer je aan een soep room toevoegt, mag je die niet meer laten koken omdat ze dan zou kunnen schiften. Wil je ze in de diepvriezer bewaren, vries ze dan ook beter zonder de room in.