Zweedse broodtaart met kropsla

Ingrediƫnten

·      1 kropsla

·      500 g roomkaas (type Philadelphia)

·      40 cl zure room

·      400 g gerookte makreel 

·      1 sjalot, fijngehakt

·      100g mayonaise

·      2 eetlepels fijngehakte dille + enkele takjes voor de afwerking

·      1 komkommer

·      12-tal radijsjes

·      4 hardgekookte eieren

·      1 groot wit toastbrood zonder korst

·      400 g gerookte zalm

·      2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie

·      300 g roze garnalen

Bereiding 6 personen

Meng de roomkaas met de zure room tot een smeuïg geheel. Hak de makreel fijn en meng met de mayonaise, sjalot en fijngesneden dille. Was de komkommer en de radijsjes en snijd in hele fijne plakjes. Snijd ook de hardgekookte eieren in plakjes. Verdeel de sla in bladeren, verwijder de nerven en snijd in fijne reepjes.

Leg 4 sneetjes toastbrood in een vierkant op een serveerschaal en bestrijk rijkelijk met de makreelsalade. Besprenkel met de kropsla. 

Neem opnieuw 4 sneetjes brood en besmeer ze met het roomkaasmengsel. Leg de kant met het roomkaasmengsel naar beneden bovenop de rest van de taart. Besmeer nu ook de bovenkant met het roomkaasmengsel. Beleg met het grootste deel van de roze garnalen (hou er nog wat over voor de afwerking). Leg er een laagje komkommerplakjes bovenop.  

Ga opnieuw verder met 4 sneden brood waarvan je eerst de onderkant besmeert met de roomkaas, leg ze op de taart en besmeer ook de bovenkant. Beleg vervolgens met plakjes gerookte zalm, plakjes hardgekookt ei en kropsla.

Bedek met nog een laagje van 4 sneden brood die je aan beide kanten met het roomkaasmengsel besmeert. Dit is de bovenkant van de taart. Bedek met plakjes radijs, werk af met wat roze garnalen, hier en daar een takje dille en besprenkel met bladpeterselie. 

Besmeer nu ook de zijkanten van de taart met de rest van het roomkaasmengsel. Heb je nog radijsjes en/of komkommer over dan kan je hier eventueel ook de zijkanten van de taart mee decoreren. 

Laat minstens een uurtje in de koelkast staan en serveer als feestelijk brunch of lunchgerecht!