Aubergines: 5 x mediterraans genieten!

Aubergines: 5 x mediterraans genieten!

De aubergine heeft een typische, intens paarse kleur maar kent ook witte, en gestreepte en langwerpige (de Turkse aubergine) varianten. Ratatouille en moussaka zijn zowat de bekendste gerechten met deze lekkernij, maar daarnaast kan je met aubergines werkelijk eindeloos variëren. Hier zijn alvast enkele ideetjes die gegarandeerd kleur op je bord te toveren!

 

1. Gegrilde aubergines met tomatensalsa

Aubergines en tomaat vormen een gewèldig duo. Voor dit recept heb je helemaal niet veel nodig om je in de Provence te wanen. Meng enkele vers gesneden tomatenblokjes met olijfolie, wat peper en wat zout. Roer er vervolgens wat basilicum door en je hebt direct een overheerlijke tomatensalsa! Tijd voor de aubergine… Begin met de paarse eiervrucht in plakjes te snijden. Tip: bestrooi ze rijkelijk met zout en leg ze vervolgens in een vergiet. Dit onttrekt het vocht uit de vrucht. Spoel na ongeveer 15 à 20 minuten het zout van de aubergine en bestrijk de schijfjes met een versgemaakte knoflookolie, gemaakt van olijfolie, oregano, citroensap en wat geperste knoflook. Hmm, dat wordt smullen! Gril tot slot de plakjes aubergine goudbruin en eenmaal ze geroosterd zijn, kan je ze afwerken met de geweldige tomatensalsa. Desgewenst nog een groene asperge erop en klaar! Heerlijk als lichte lunch of als bijgerecht bij de barbecue. Mmmmh!

 

2. Penne met aubergines en parmezaan

Verhit olie in een pan en bak enkele aubergineplakjes. Schep er vervolgens wat tomaatjes bij en voeg water toe. Laat alles een halfuurtje pruttelen en haal daarna de pan van het vuur. Werk af met  ui, knoflook, geraspte parmezaan en olijfolie en je hebt de ideale smaakmaker voor bij jouw penne… Een zomers gerecht waarvan werkelijk iedereen het warm krijgt!

 

3. Gevulde aubergines met gehakt en venkelzaad

Dankzij hun zachte vruchtvlees zijn aubergines de uitstekende vrucht om op te vullen met lekkers! Uitgeholde aubergines kunnen gevuld worden met een heerlijke combo van ui, knoflook, gehakt, ei en broodkruim. Afgewerkt met stukjes tomaat, venkelzaadjes, koriander en maïsolie plaats je het gerecht in een voorverwarmde oven. 20 minuutjes wachten… Et voilà! Je kan volop genieten van een zuiders ovengerecht!

 

4. Maaltijdsalade met gefrituurde aubergine en couscous

Frituren is een leuke en originele manier om aubergines klaar te maken. Maak eerst een frisse dressing met het sap van een sinaasappel en enkele blaadjes fijne munt. Schenk er wat olijfolie bij en breng op smaak met peper en zout. Hmm, dat zal smaken! Vervolgens bereid je de couscous en meng je hier enkele blaadjes verse spinazie door. Lekker eenvoudig!

Zet de couscous even opzij en neem een bord gevuld met bloem. Haal ringetjes aubergine door de bloem en frituur ze vervolgens in een pan met olie tot ze een mooie bruine kleur krijgen. Meng de gefrituurde aubergines met de couscous en werk af met enkele amandelschilfers.

 

5. Auberginekaviaar

Auberginekaviaar… Ja, het bestaat wel degelijk! Om deze bijzondere kaviaar te maken, strijk je twee helften aubergine in met olijfolie en plaats je ze 10 minuutjes onder de grill en vervolgens 5 minuten in een hete oven. Lepel daarna het vruchtvlees met een lepel eruit en doe dit in een pan. Prak alles fijn en werk af met olijfolie en knoflook. Verrassend lekker bij gegrilde steak!

 

Geniet van één van deze pure en lekkere receptjes met aubergine en laat vooral de zomer op je afkomen... Eet smakelijk!