De aardbei, jouw onuitputtelijke bron van inspiratie.

De aardbei, jouw onuitputtelijke bron van inspiratie.

De aardbei wordt soms wel eens de koning van de zomer genoemd. Een hele eer, maar hij draagt zijn groene kroon dan ook met verve.

Geef toe, de aardbei is geruststellend veelzijdig. Zelfs al ben je geen keukenprins(es), toch kan je er je disgenoten voortdurend mee verrassen. Zoet of hartig, onze fiere aardbei is altijd de bekroning van een maaltijd. 

Al eens geprobeerd om aardbeien in een hartig gerecht te verwerken? Je kan ze bijvoorbeeld in een slaatje combineren met ruccola, basilicum, pijnboompitjes en mozzarella. Zin in een stukje vis op de barbecue? Een salsa van aardbeien (met advocado, rode ui, koriander, limoen en spaanse peper) tilt dit gerecht tot een ongezien culinair niveau.

Ben je niet zo’n zoetebek maar heb je toch zin in een verrassende afsluiter van de maaltijd? Presenteer de aardbeien gewoon met een druppel balsamico en een draai van de zwarte pepermolen… Héérlijk. Je kan er ook nog geitenkaas en ruccola aan toevoegen om het helemaal af te maken. Dit gerecht is zeker de moeite waard om eens te proberen.

Natuurlijk is het bolletje vanilleijs met aardbeien hét zomerdessert bij uitstek. Maar er is zoveel meer mogelijk. Verwerk ze eens in een cheesecake, frozen yoghurt, smoothie of in een zomerse strudel. De aardbei is gul met inspiratie én vitamines. 

Wil je het hele jaar door van deze goddelijke vrucht genieten? Denk confituur! Natuurlijk blijft de gewone klassieke confituur een topper, al dan niet gecombineerd met rabarber. Maar alleen al een beetje vanille toevoegen aan je confituur maakt het zoveel feestelijker! Nog ideetjes nodig? Aardbeienconfituur met basilicum, of met steranijs, of met munt… Laat je fantasie de vrije loop!

En van fantasie gesproken… voor de kinderen kun je leuke figuurtjes maken met de aardbeien. Zo blijft fruit eten plezant én een lust voor het oog.

Aan de echte gourmands moeten we waarschijnlijk niet vermelden dat aardbeien in een jasje van chocolade absoluut het summum zijn. Zwarte, witte, melkchocolade… het staat de aardbei allemaal.

Maar laat ons misschien eerst een glas champagne uitschenken en smullen van een kraakverse aardbei. Zo kunnen we in stijl genieten van onze gloednieuwe spot die vanaf 16 mei op tv te zien is.

Tot dan!