Dit worden de 5 belangrijkste groente- en fruittrends van 2017

Dit worden de 5 belangrijkste groente- en fruittrends van 2017

1.     Creatief met groentebereidingen  

Grillen, stomen, roerbakken,…het blijven de meest voorkomende bereidingswijzen van de meeste groenten. In 2017 zien we dat groenten steeds vaker worden verwerkt in andere producten, zoals in een veggieburger, in pizzabodems en als wrapblaadjes. Denk hierbij eveneens aan een groentensteak waarbij een groente bereid wordt alsof het een stuk vlees is: hamburgers van aubergine, “beet” Bourguignon met rode bieten, gehaktbal van champignons, boontjes, gegrilde vruchtgroenten…

 

2.     Gezonde aperitiefjes

Generatie Z wordt de eerste in een lange rij die minder alcohol consumeert dan haar voorganger. Het massale succes van Tournée Minérale (meer dan 100.000 Belgen namen deel) zet dit duidelijk in de kijker. Dit uit zich in alle gelegenheden en op alle momenten van de dag. Het frisse pintje dat tot voor kort niet weg te denken was bij je zomerterrasje zal steeds vaker plaats maken voor een glas heerlijk vers geperst fruitsap.

Deze trend van gezonde drankjes beperkt zich bovendien niet enkel tot fruit, ook groenten lijken zich steeds beter te lenen voor een lekker drankje. Zo vervangt een glaasje water met komkommersap steeds vaker het fluitje champagne als aperitief.

 

3.     Op zoek naar vernieuwingen in het weekend

In navolging van de beroemde La Boqueria in Barcelona en de Foodhallen in Amsterdam zien we steeds meer food conceptstores oppoppen bij ons zoals oa. Holy Food Market in een 16e eeuwse kapel in Gent en Mercado in Antwerpen. Winkels of overdekte markthallen waar je in het weekend gaat shoppen en eten tegelijk maar bovenal waar je al kuierend komt genieten van de beleving en allerhande nieuwe smaken en combinaties. Ook in onze eigen keuken zullen we in het weekend steeds vaker grijpen naar frivole vernieuwende groenten, fruit en kruiden waarmee we onszelf en onze tafelgasten graag verrassen.

 

4.     Glansrol voor de kolen

De nieuwste It-groente van 2017 wordt de kool. In 2016 nog in opmars, in 2017 helemaal doorgebroken. Bloemkool bijvoorbeeld werpt zich in sneltempo op als alternatief voor andere, koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Deze heerlijke kool laat zich dan ook perfect verwerken tot bijvoorbeeld pizzakorst, couscous of zelfs rijst (zie trend 1). Onze Facebook wall staat ondertussen ook al vol met filmpjes over een gehalveerde geroosterde bloemkool. Hippe chefs gaan nog een stapje verder en serveren ook steeds vaker halve spitskool of rode kool op hun menu.

 

5.     Bowls of kommetjes

De laatste trend komt overgewaaid vanuit Hawai namelijk eten uit kommetjes. In het Engels verwijst men hierbij naar Comfort Food, best vertaald als eten dat ons op ons gemak stelt. Die kommetjes kan je de hele dag door eten. Aan het begin van een drukke dag hebben we behoefte aan een lekker ontbijtkommetje met yoghurt, rood fruit en granola. ‘s Middags of ’s avonds trekken we ons dan weer graag terug in de zetel met een poke bowl (lees: pokee). Het is een soort sushi bowl met rauwe vis, allerlei soorten groentjes en een zelfgemaakte dressing. In het buitenland vind je al diverse poke bars, waar je zo’n fijn kommetje vers kunt bestellen. En als het even kan dan ook graag in mooie kommetjes, dat eet een stuk lekkerder.