Lekkere spruitjes voor je kleine spruit

30/05

Lekkere spruitjes voor je kleine spruit

Weinig jonge kinderen eten graag spruitjes. Het is dan ook altijd een hele uitdaging om ze toch van deze heerlijke Belgische groente te laten eten. Maar hier is de oplossing! Deze gerechtjes vindt zelfs je kleine spruit wel lekker!

 

Spruitjes met kaassaus en spekjes in een ovenschotel met aardappelen
De kaassaus in dit gerechtje ‘verbergt’ de bittere smaak van de spruitjes waardoor je kinderen het toch lekker vinden. Begin met het voorverwarmen van de oven op 200° C. Kook de aardappelen en snijd ze in schijfjes. Was daarna de spruitjes en kook deze gaar. Kruid ze bij naar eigen smaak. Bak ook het spek kort mee en meng ze onder de spruitjes. Maak tot slot nog een lichte kaassaus. Verdeel de schijfjes aardappelen over de bodem van een ovenbestendige schaal. Voeg de spruitjes en het spek toe en giet hierover de room. Bestrooi het geheel met gemalen kaas en laat 20 minuten gratineren in de oven.


‘Spruitjesstoemp’ met varkenskoteletten
Een tweede gerechtje waar kinderen zeker geen nee tegen kunnen zeggen is spruitjespuree! Begin met de spruitjes en aardappelen gaar te koken. Kook spekjes in een pan en voeg toe bij de spruitjes. Doe de spekjes en de spruitjes vervolgens bij de aardappelen en stamp alles fijn. Doe er af en toe wat melk of zure room bij zodat het geheel lekker smeuïg blijft. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Kruid de varkenskoteletten eerst voor je deze bakt in de pan. Draai het vlees om en laat ze bakken tot ze aan beide kanten mooi goudbruin zien. Maak een beetje vleessaus en doe dit over de puree om deze nog lekkerder te maken.


Flower sprout
Het jongste lid van de spruitjesfamilie is de flower sprout. Dit is een combinatie van paarse boerenkool en spruitjes en heeft mooie krullende paars-groene bladeren. Met zijn zoete smaak en knapperige ‘bite’ wordt hij zo de nieuwe favoriet van je kinderen. Deze groente kan je bijvoorbeeld perfect vermengen met een lekkere spaghetti carbonara. Kook de flower sprouts enkele minuten voordat de pasta klaar is. Voeg ze toe aan de spaghetti carbonara et voilà!

De flower sprout is een zeer veelzijdige groente die in enkele minuten klaar is. Je kan ze koken, wokken of opbakken, maar ook als garnering is deze groente perfect. De groente is beschikbaar van november tot maart. Zeker de moeite om eens te proberen!