Lof voor je trio apertiefhapjes van witloof

05/04

Lof voor je trio apertiefhapjes van witloof

Gevulde witloofbootjes

Een fris hapje nodig? Ga dan voor witloofbootjes gevuld met prei, appel, chinese kool, eitje en hummus. Heerlijk en simpel! Was de stronken witloof, neem de blaadjes er voorzichtig af en leg ze op een serveerbord. Snij vervolgens nog wat witloof, prei en een Jonagold in kleine blokjes en meng ze in een kom. Neem de buitenste bladeren van een Chinese kool en snij in de helft. Gebruik enkel het bovenste gedeelte en snij het in fijne reepjes. Voeg ze ook toe aan het mengsel. Kook 2 eitjes tot ze hard zijn, laat ze afkoelen en snij ze in kleine stukjes. Ook dit voeg je toe aan de mengkom. Meng de ingrediënten met wat hummus, mayonaise en citroensap voor een frisse touch. Kruid af met peper en zout en meng nogmaals alles goed onder elkaar. Schep de mengeling in elk blaadje en werk af met peper en wat druppels olijfolie.

 

 

Witloofsoep met appel en grijze garnalen

Een witloofsoepje met appel en grijze garnalen is ideaal als je op zoek bent naar een warm aperitiefhapje. Daarvoor heb je een versnipperde ui, een geschilde aardappel, een geschilde en versneden halve appel en versneden witloof nodig. Stoof de groenten en de stukjes appel met olie of boter aan in een ruime soeppan. Overgiet met de bouillon, kruid met nootmuskaat en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 20 min zachtjes pruttelen. Mix de soep. Snij de rest van de appel in dunne sneetjes en besprenkel ze met citroensap zodat ze niet verkleuren. Snij het resterende witloof in fijne reepjes en meng met de garnalen en de bieslook. Voeg de room toe aan de soep en kruid met peper en zout. Laat nog even doorwarmen maar zeker niet koken. Serveer de soep in kommetjes, afgewerkt met wat van het witloof-garnalenmengsel en daarbovenop wat appelsneetjes.

Tips

Gebruik voor een bleke soep altijd een bouillon die licht van kleur is, zoals kippen-, groenten- of kalfsbouillon. Een runderbouillon zal de soep donker kleuren en is ook te sterk van smaak.

Wanneer je aan een soep room toevoegt, mag je die niet meer laten koken omdat ze dan zou kunnen schiften. Wil je ze in de diepvriezer bewaren, vries ze dan ook beter zonder de room in.

 

Glaasje met witloofsalade en gerookte zalm

Als je weinig tijd hebt, is een glaasje met witloofsalade en gerookte zalm je redder in nood. Op 10 minuten tijd heb je dit aperitiefhapje bereid. Maak de witloof schoon en snij het in schijfjes. Snij daarna de gerookte zalm in sliertjes en meng onder het witloof. Breng ze op smaak met flink wat citroensap, olijfolie, zout, en versgemalen peper. Dien het hapje fris op in een glaasje en klaar is kees!