Zomers grilplezier met BelOrta courgettes

30/05

Zomers grilplezier met BelOrta courgettes

Geen seizoen zo gezellig om te bbq’en als de zomer. Een topper van bij ons die zeker niet mag ontbreken op jouw volgende barbecue is de courgette!

In courgette gewikkelde forel op de bbq

Bij bbq denk je vaak spontaan aan vlees, maar ook vis heeft zeker zijn plaats op de bbq. Ga daarom eens voor forel gewikkeld in overheerlijke courgettes. Daarvoor snij je de courgette in schijfjes van een 3 – 4 millimeter. Spoel de forellen af met water en dep ze droog met keukenpapier. Besprenkel de forel aan de binnen- en buitenkant met limoensap en bestrooi het met zout.

Meng in een kom chilipeper, knoflook, koriander en 2 el olie door elkaar. Verdeel het kruidenmengsel over de buikholte van de vis. Leg ze daarna tot het gebruik afgedekt met een folie in de koelkast.

Wikkel rond elke forel 2 courgettelinten. Steek de courgettelinten vast met tandenstokers en besprenkel ze met wat zout. Leg de forel in een visklem, bedruppel het met wat olie en de vis op de bbq tot hij bruin en gaar is. Het is belangrijk dat je de vis regelmatig omdraait.

 

Hapje van gegrilde courgette

Op zoek naar een hapje dat je op de bbq kan klaarmaken? Ga dan voor een hapje van gegrilde courgettes. Begin met een courgette te schillen en in blokjes te snijden. Verwarm een pan met 3 eetlepels olijfolie op het vuur of op de grill. Voeg de blokjes toe, kruid af met peper en zout en voeg een takje tijm toe. Stoof de courgette tot ze beetgaar is.

Snij een andere courgette in schijfjes van ongeveer 1 cm dik. Leg ze in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en breng ze op smaak met peper en zout. Vet de rooster in met wat olie en grill vervolgens de schijfjes courgette.

Doe de courgetteblokjes in een glazen schaal en voeg de zongedroogde tomaten, basilicum, pijnboompitten, gekonfijte citroen en feta toe. Meng goed onder mekaar.

Beleg de plakjes gegrilde courgette met een lepeltje van het courgettemengsel. Warm even kort terug op, op de barbecue alvorens te serveren.

 

Gevulde courgette

Je kan courgetten ook gevuld klaarmaken op de bbq. Kies hiervoor courgette de nice. Hun vorm leent er zich perfect toe om ze uit te hollen en weer opnieuw te vullen.

Snij onderaan een klein stukje uit de courgette zodat ze vlak zijn onderaan en gemakkelijker blijven staan. Hol ze vervolgens uit met een parisiennelepel (maar niet helemaal tot op de bodem). Vul de courgettes dan op met de blaadjes spinazie en een eetlepel ricotta. Besmeer ze met wat olijfolie en kruid af met peper en zout. Plaats de courgettes op de grill en laat ze langzaam garen. Leg na tien minuutjes een eidooier op elke courgette en laat verder garen. Kruid nog eens af met peper en zout.

Tip:

Schik de courgettes mooi op een bord en bestrooi met de fijngesneden lente-ui en rode peper alvorens te serveren.